SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 duży bakłażan
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 1 łyżka delikatnego miodu
- szczypta pieprzu cayenne
farsz z komosy ryżowej:
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 1 łyżka delikatnego miodu
- szczypta pieprzu cayenne
farsz z komosy ryżowej:
- 150g białej komosy ryżowej
- miąższ z bakłażana
- 1 łyżka siemienia lnianego
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 1 łyżka siemienia lnianego
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 1 czubata łyżka dobrego ajwaru
- 1 duży pomidor
- 1 duża czerwona cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść jarmużu
- 1 duży pomidor
- 1 duża czerwona cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść jarmużu
- olej rzepakowy
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z niego środek. Teraz każdą połówkę polej dobrze oliwą, oprósz solą, pieprzem cayenne i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na 35-40min aż bakłażany apetycznie się zarumienią i przypieką. Na ostatnie 10min pieczenia polej je miodem.
Komosę ryżową wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj powoli przez około 15min aż komosa wchłodnie wodę. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw komosę pod przykryciem na 10min. Na dużą patelnię wlej około 6 łyżek oleju rzepakowego i od razu wrzuć pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę. Zacznij powoli smażyć aby cebula naturalnie się skarmelizowała. Po 10 minutach dodaj do środka posiekany drobno czosnek, siemię lniane, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i przesiekane z grubsza orzechy. Zwiększ płomień i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż wszystko lekko się zarumieni a następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, ajwar i jarmuż. Dolej odrobinę wody, dobrze wymieszaj i podsmażaj do momentu aż jarmuż zmięknie ale wciąż będzie miał swój piękny, ciemnozielony kolor. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Na samym końcu wsyp na patelnię ugotowaną wcześniej komosę i wszystko wymieszaj. Upieczone połówki bakłażanów wyjmij z piekarnika i wypełnij farszem. Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ten i inne przepisy znajdziesz również tu:
http://janekpaszkowski.wix.com/janekpaszkowski#!SŁODKOPIKANTNE-BAKŁAŻANY-Z-KOMOSĄ-RYŻOWĄ-i-JARMUŻEM/co5h/5644e4e80cf21009be84354d
SMACZNEGO!
Komosę ryżową wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj powoli przez około 15min aż komosa wchłodnie wodę. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw komosę pod przykryciem na 10min. Na dużą patelnię wlej około 6 łyżek oleju rzepakowego i od razu wrzuć pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę. Zacznij powoli smażyć aby cebula naturalnie się skarmelizowała. Po 10 minutach dodaj do środka posiekany drobno czosnek, siemię lniane, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i przesiekane z grubsza orzechy. Zwiększ płomień i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż wszystko lekko się zarumieni a następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, ajwar i jarmuż. Dolej odrobinę wody, dobrze wymieszaj i podsmażaj do momentu aż jarmuż zmięknie ale wciąż będzie miał swój piękny, ciemnozielony kolor. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Na samym końcu wsyp na patelnię ugotowaną wcześniej komosę i wszystko wymieszaj. Upieczone połówki bakłażanów wyjmij z piekarnika i wypełnij farszem. Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ten i inne przepisy znajdziesz również tu:
http://janekpaszkowski.wix.com/janekpaszkowski#!SŁODKOPIKANTNE-BAKŁAŻANY-Z-KOMOSĄ-RYŻOWĄ-i-JARMUŻEM/co5h/5644e4e80cf21009be84354d
SMACZNEGO!
wspaniałe danie i jakie kolorowe!
OdpowiedzUsuń