środa, 7 września 2016

BRUSCHETTA Z SZYBKO KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI, PIEPRZEM i FETĄ

Idę na bazarek. Moje oczy cieszą się na widok pierwszych śliwek. "Powidła, smażone, salsa, kompot, ciasto, sałatka, śliwki w occie..." zawsze jest ten dylemat. Najlepiej wziąć 20kg i zrobić wszystko. Całe szczęście mamy jeszcze dość sporo czasu, bo śliwkowy  sezon dopiero się zaczyna. 
Dla tych, którzy są niecierpliwi i nie chcą czekać na długie smażenie śliwek na powidła polecam ten przepis. To szybko karmelizowane śliwki z dodatkiem dość sporej ilości młotkowanego pieprzu. Dzięki temu dostają przyjemnie pikantnego kopniaka i stanowią idealny dodatek do pieczonego mięsa czy opiekanej kromki ciabatty z odrobiną fety.









SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

śliwki:
- 8 dojrzałych śliwek węgierek
- 3 łyżki brązowego cukru 
- odrobina soku z cytryny 
- 1 czubata łyżka klarowanego masła 
- szczypta cynamonu 
- sól morska 
- 1 płaska łyżka młotkowanego pieprzu 

dodatkowo:
- 2 duże kromki dobrej ciabatty
- 1 ząbek czosnku 
- oliwa z oliwek 
- dobra grecka feta 





Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło a następnie wrzuć na nie pokrojone w kostkę śliwki. Szybko mieszając smaż na dużym ogniu przez minutę. Następnie dodaj cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i cynamon. Cały czas mieszając smaż aż cukier apetycznie się skarmelizuje i nada całości gęstego i lśniącego wyglądu. Po około 3-4 minutach smażenia przełóż śliwki do miseczki. Kromki ciabatty opiecz w opiekaczu lub na patelni grillowej. Następnie przetrzyj je przeciętym na pół ząbkiem czosnku i skrop odrobiną oliwy. Na grzanki przełóż teraz karmelizowane śliwki a na wierzch pokrusz odrobinę dobrej, greckiej fety. 

SMACZNEGO! 

1 komentarz: