SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
chipsy:
chipsy:
- 2 spore marchewki
- 2 korzenie pasternaku (może być pietruszka)
- 2 podłużne buraki
- garść kolorowego jarmużu
- 50g masła
- sól morska
piernikowo-pomarańczowy majonez:
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- odrobina soku z cytryny
- sól morska
Wszystkie warzywa obierz a następnie pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Przełóż do dużej miski, dodaj garść rozdrobnionych liści kolorowego jarmużu a następnie polej stopionym masłem i dopraw solą. Dobrze wymieszaj i rozłóż płaską ich warstwę na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je teraz do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz powoli przez 20-25min często mieszając i uważając aby nic się nie spaliło. Warzywa powinny być lekkie i chrupiące. Następnie wyjmij je z pieca i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie wymieszaj majonez z przyprawą do piernika, otartą skórką z pomarańczy, szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny. Powinien być on dość wyraźny w smaku, także nie obawiaj się piernikowej przyprawy.
Teraz przesyp chipsy do miski i podawaj z sosem w małej kokilce.
SMACZNEGO!
- 2 korzenie pasternaku (może być pietruszka)
- 2 podłużne buraki
- garść kolorowego jarmużu
- 50g masła
- sól morska
piernikowo-pomarańczowy majonez:
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- odrobina soku z cytryny
- sól morska
Wszystkie warzywa obierz a następnie pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Przełóż do dużej miski, dodaj garść rozdrobnionych liści kolorowego jarmużu a następnie polej stopionym masłem i dopraw solą. Dobrze wymieszaj i rozłóż płaską ich warstwę na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je teraz do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz powoli przez 20-25min często mieszając i uważając aby nic się nie spaliło. Warzywa powinny być lekkie i chrupiące. Następnie wyjmij je z pieca i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie wymieszaj majonez z przyprawą do piernika, otartą skórką z pomarańczy, szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny. Powinien być on dość wyraźny w smaku, także nie obawiaj się piernikowej przyprawy.
Teraz przesyp chipsy do miski i podawaj z sosem w małej kokilce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz