SKŁADNIKI NA CIASTO O ŚREDNICY 20cm:
cynamonowy spód:
cynamonowy spód:
- 125g miękkiego masła
- 100g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
masa serowa:
- 325g śmietankowego serka (np. Philadelphia)
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- 300g białej czekolady
dodatkowo:
- brązowy cukier
- 3 mandarynki
- 100g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
masa serowa:
- 325g śmietankowego serka (np. Philadelphia)
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- 300g białej czekolady
dodatkowo:
- brązowy cukier
- 3 mandarynki
Masło zagnieć z mąką, solą i cynamonem na dość miękkie ciasto. To będzie tzw. pâte sablée - czyli mocno kruche ciasto. Ja w tym wypadku nie dodaję do niego ani jajek ani cukru. Jajek dlatego, aby zachowało ono spekatkularną kruchość a cukru, aby zrównoważyć słodycz serowej masy i chrupiącej, cukrowej skorupki. Następnie cienko wyklej nim wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciast i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na 12-15min. Spód powinien ładnie się zarumienić.
W tym czasie w dużej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść białą czekoladę a następnie dodaj do niej śmietankę, mascarpone i śmietankowy serek. Dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką lub za pomocą robota kuchennego i wylej jednolitą i gładką masę na podpieczony wcześniej spód. Sernik wstaw do lodówki przynajmniej na 4h. Ja zostawiam go tam na całą noc - wtedy pięknie zastyga. Następnie ułóż na jego wierzchu pokrojone w cienkie plasterki mandarynki, posyp go dość sporą ilością brązowego cukru i ostrożnie przypal wszystko palnikiem aby cukier ropuścił się i stworzył na powierzchni ciasta złotą i chrupiącą skorupkę. Wstaw ponownie do lodówki na 1.5h i podawaj.
SMACZNEGO!
mmm, ależ on pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie go przygotuj - jest idealny na święta. Polecam!
piękne kolory ! piękne zdjęcie ! Musi być pyszne !
OdpowiedzUsuń:)) Bardzo mi miło i dziękuję! Polecam!
UsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! ;) Smak również jest piękny :)) !
UsuńPrezentuje się wspaniale! jestem miłośniczką serników i białej czekolady, więc na pewno wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńNo to witam w klubie "sernikomiłośników"
UsuńCzekam w takim razie na relację! :))