SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 160g kaszy gryczanej (może być niepalona)
- garść rozdrobnionego jarmużu
- 1 duże jabłko (np. alwa lub champion)
- 1 duża, czerwona cebula
- 4 duże pieczarki
- 160g kaszy gryczanej (może być niepalona)
- garść rozdrobnionego jarmużu
- 1 duże jabłko (np. alwa lub champion)
- 1 duża, czerwona cebula
- 4 duże pieczarki
- 1/2 kartonika przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
- sól morska
- 1 płaska łyżka kminku
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
- sól morska
- 1 płaska łyżka kminku
- świeżo mielony, czarny pieprz
Kaszę gryczaną ugotuj tak jak opisałem to na początku tego przepisu. Wsyp ją do garnka, zalej wodą w proporcji 1:1.5, dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, zmniejsz płomień i gotuj powoli aż kasza wchłonie wodę. Następnie wyłącz kuchenkę i odstaw kaszę na 15min. W tym czasie na sporą patelnię wlej kilka łyżek oleju rzepakowego i wrzuć (jeszcze na zimną) pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę, posiekany czosnek, drobno posiekany imbir i jeżeli chcesz wzmocnić smak drobno posiekane chili. Zacznij powoli smażyć aż wszystko delikatnie się przyrumieni. Następnie dodaj kminek i pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki. Dopraw do smaku solą i smaż aż pieczarki zmiękną. Teraz wrzuć na patelnię garść rozdrobnionych liści jarmużu, wymieszaj i podsmażaj wszystko aż jarmuż zrobi się miękki. Po tym czasie dolej na patelnię przecier pomidorowy i zetrzyj na grubej tarce jabłko. Wsyp do wszystkiego ugotowaną wcześniej kaszę, dobrze wymieszaj i podawaj!
SMACZNEGO!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń:) Oj tak!
Usuń