Kuchnia wegetariańko-wegańska ostatnio coraz śmielej do mnie przemawia. Kiedyś straszliwie broniłem się przed tego typu odżywianiem. Wrapy w tym wydaniu są rewelacyjne. Pikantne tofu, orzeszkowy sos, słodkie mango, chrupiące warzywa... Nie mam pytań!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
wrapy:
- 2x pełnoziarniste tortille
pikantne tofu:
- 1x opakowanie naturalnego tofu
- 1x mała papryczka chili
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego
- 2x łyżki oleju sezamowego
- 1cm kawałek świeżego imbiru
sos arachidowy:
- 500g niesolonych orzeszków ziemnych
- sok z 1/2x limonki
- 1x łyżka brązowego cukru
- 2x łyżki jasnego sosu sojowego
- 1x łyżka sosu hoisin
- 1x ząbek czosnku
chrupiąca sałatka:
- 1/4x czerwonej kapusty
- 1x spora marchewka
- 1x dojrzałe mango
- garść listków kolendry
- 1/2x czerwonej papryki
- 1/2x żółtej papryki
- 1x zielony ogórek
- garść miksu sałat
Przygotowania zacznij od zamarynowania tofu. W tym celu pokrój je na dość grube półplasterki i przełóż do miski. Zalej sosem sojowym i olejem sezamowym oraz na drobnej tarce zetrzyj do środka papryczkę chili i imbir. Wstaw do lodówki przynajmniej na 30-45min.
W tym czasie zajmij się robieniem orzeszkowego sosu. Orzeszki ziemne lekko podpraż na suchej patelni i przełóż do robota kuchennego. Zacznij miksować aż powstanie z nich domowe masło orzechowe. Chwilkę to potrwa więc uzbrój się w cierpliwość. Kiedy zrobisz już masło dodaj do niego sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, śliwkowy sos hoisin i cukier. Ponownie wszystko zmiksuj, aby składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Przełóż sos do miseczki i odstaw na bok.
Teraz posiekaj w słupki wszystkie warzywa i obrane ze skórki mango.
Podgrzane placki posmaruj arachidowym sosem, rozłóż na nich chrupiącą sałatkę, marynowane tofu i posyp z wierzchu listkami kolendry. Zawiń wszystko i ponownie podgrzej. Najlepiej użyć w tym celu zgrzewacza do kanapek. Przekrój na pół i podawaj z dodatkową porcją sosu i sałatki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz