SKŁADNIKI NA 1 KANAPKĘ:
- 3 kromki dobrego razowego chleba na zakwasie
- 1/2 dojrzałego awokado (najlepiej odmiany hass)
- 2 plasterki sera gruyère
- kilka kawałków pieczonej cebuli
- 1/2 twardego, słodko-kwaskowego jabłka (np. cortland)
- 3 cienkie plasterki surowego, wędzonego bekonu
- 1 jajko na twardo
- sól morska
- odrobina soku z limonki lub cytryny
pieczone cebule w balsamico:
- 2 czerwone cebule
- 2 białe cebule
- oliwa z oliwek
- sól morska
- czarny pieprz
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 kromki dobrego razowego chleba na zakwasie
- 1/2 dojrzałego awokado (najlepiej odmiany hass)
- 2 plasterki sera gruyère
- kilka kawałków pieczonej cebuli
- 1/2 twardego, słodko-kwaskowego jabłka (np. cortland)
- 3 cienkie plasterki surowego, wędzonego bekonu
- 1 jajko na twardo
- sól morska
- odrobina soku z limonki lub cytryny
pieczone cebule w balsamico:
- 2 czerwone cebule
- 2 białe cebule
- oliwa z oliwek
- sól morska
- czarny pieprz
- 3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowania zacznij od upieczenia cebul. W tym celu obierz je ze skóry i pokrój w ćwiartki. Przełóż na blachę do pieczenia, polej niewielką ilością oliwy, oprósz solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie, kiedy cebule będą już zarumienione polej je octem balsamicznym i wstaw jeszcze na 5 minut. Teraz powinny być już pięknie złociste, zapieczone i słodkie od skarmelizowanego octu. Wyjmij je i odstaw do wystygnięcia.
Bekon ułóż na suchej i zimnej patelni i powoli zacznij podsmażać. Zrób z niego chipsy. Kiedy będzie rumiany zdejmij go ostrożnie z patelni i odstaw do wystygnięcia. Dzięki temu boczek zrobi się chrupiący. Chleb pokrój na trzy cienkie kromki. Jedną z nich posmaruj teraz rozgniecionym i wymieszanym z odrobiną soli i soku z limonki, dojrzałym awokado. Na wierzch warstwy z awokado połóż usmażony boczek i pokrojone w cienkie plasterki jajko na półtwardo. Przykryj wszystko drugą kromką. Na jej powierzchnię wyłóż teraz kilka kawałków upieczonej w balsamico cebuli, pokrojone cienko, ale nieregularnie jabłko i plasterki sera. Całość przykryj ostatnią kromką, nasączoną w sokach z pieczonej cebuli, które zgromadziły się na dnie blaszki. Teraz pogłaszcz i przyciśnij całą kanapkę klubową i... Wgryzaj się w jej wnętrze!
Uwielbiam w niej całą grę kontrastów. Nie tylko smakowych - bo mamy tu do czynienia z lekko kwaskowym chlebem, kremowym awokado, słonym bekonem, słodko-pikantnym serem, słodkim jabłkiem i cebulą. Ale również konsystencyjnych.
SMACZNEGO!
Bekon ułóż na suchej i zimnej patelni i powoli zacznij podsmażać. Zrób z niego chipsy. Kiedy będzie rumiany zdejmij go ostrożnie z patelni i odstaw do wystygnięcia. Dzięki temu boczek zrobi się chrupiący. Chleb pokrój na trzy cienkie kromki. Jedną z nich posmaruj teraz rozgniecionym i wymieszanym z odrobiną soli i soku z limonki, dojrzałym awokado. Na wierzch warstwy z awokado połóż usmażony boczek i pokrojone w cienkie plasterki jajko na półtwardo. Przykryj wszystko drugą kromką. Na jej powierzchnię wyłóż teraz kilka kawałków upieczonej w balsamico cebuli, pokrojone cienko, ale nieregularnie jabłko i plasterki sera. Całość przykryj ostatnią kromką, nasączoną w sokach z pieczonej cebuli, które zgromadziły się na dnie blaszki. Teraz pogłaszcz i przyciśnij całą kanapkę klubową i... Wgryzaj się w jej wnętrze!
Uwielbiam w niej całą grę kontrastów. Nie tylko smakowych - bo mamy tu do czynienia z lekko kwaskowym chlebem, kremowym awokado, słonym bekonem, słodko-pikantnym serem, słodkim jabłkiem i cebulą. Ale również konsystencyjnych.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz