SKŁADNIKI NA 2 TOSTY:
- 4 kromki dobrego pieczywa tostowego (ja użyłem pełnoziarnistego)
- 2 plastry koziego twarogu
- 1 łyżka masła
- kilka kawałków pieczonej dyni
- kilka pieczonych pomidorów
pieczona dynia:
- 1/2 dyni hokkaido
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1.5 łyżki czarnuszki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
pieczone pomidory:
- 1.5kg pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 kromki dobrego pieczywa tostowego (ja użyłem pełnoziarnistego)
- 2 plastry koziego twarogu
- 1 łyżka masła
- kilka kawałków pieczonej dyni
- kilka pieczonych pomidorów
pieczona dynia:
- 1/2 dyni hokkaido
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1.5 łyżki czarnuszki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
pieczone pomidory:
- 1.5kg pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 2 łyżki cukru pudru
Pomidory pokrój w ćwiartki i przełóż na dużą blachę. Teraz posyp je solą, pieprzem, cukrem pudrem i polej solidną ilością oliwy. Ja zawsze dolewam jej troszkę więcej, bo uwielbiam przelać ją sobie później do małej buteleczki i cieszyć się jej wspaniałym, pomidorowym smakiem. Jest idealna do świeżego pieczywa czy sałatek! Dokładnie je wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na około 45 minut. Powinny apetycznie się przypiec i skarmelizować. Dynię pokrój na plastry 1cm grubości. Przełóż ją na blachę, polej dość sporą ilością oliwy, posyp pieprzem, solą, czarnuszką i pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na około 30min.
Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone czas na składanie tostów! W tym celu weź 4 kromki dobrego pieczywa tostowego. Na dwa z nich wyłóż kilka kawałków pieczonej dyni i kilka pomidorów. Na kolejne dwa pokrusz kozi twaróg. Złóż kromki i każdą z nich posmaruj z wierzchu warstwą masła. Dzięki temu pięknie przypieką się z góry i będą apetycznie złociste. Włóż tosty do opiekacza i opiekaj na złoto i chrupiąco. Po tym czasie przekrój każdego tosta na skos i podawaj! Są pyszne. Słodka dynia, skarmelizowane pomidory i ten charakterystyczny twaróg...
SMACZNEGO!
Kiedy Twoje warzywa będą już upieczone czas na składanie tostów! W tym celu weź 4 kromki dobrego pieczywa tostowego. Na dwa z nich wyłóż kilka kawałków pieczonej dyni i kilka pomidorów. Na kolejne dwa pokrusz kozi twaróg. Złóż kromki i każdą z nich posmaruj z wierzchu warstwą masła. Dzięki temu pięknie przypieką się z góry i będą apetycznie złociste. Włóż tosty do opiekacza i opiekaj na złoto i chrupiąco. Po tym czasie przekrój każdego tosta na skos i podawaj! Są pyszne. Słodka dynia, skarmelizowane pomidory i ten charakterystyczny twaróg...
SMACZNEGO!
pyszne! zjadłabym!
OdpowiedzUsuń:) zapraszam do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń