Dzisiaj przyjrzałem się bliżej wodzie kokosowej w proszku. Brzmi zaskakująco, ale to super ułatwienie dla osób aktywnych. Naprościej wsypać jej łyżeczkę do wody, wymieszać i cieszyć się naturalnym izotonikiem gdziekolwiek jesteśmy. Ja jednak dosypałem ją do twarożku razem z nasionami chia przez co uzyskałem bardzo smaczny, kokosowy smak. Idealne dopełnienie do pankejków i polewy z malin.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 kubek mąki pszennej - 1 kubek mleka (ja użyłem ryżowego)
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/4 stopionego masła
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (polecam firmy Diet-Food.pl)
kokosowy twarożek z chia:
- 100g półtłustego białego sera
kokosowy twarożek z chia:
- 100g półtłustego białego sera
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka wody kokosowej w proszku (polecam firmy Diet-Food.pl)
- 1 łyżka nasion chia (polecam firmy Diet-Food.pl)
- 1 łyżka wody kokosowej w proszku (polecam firmy Diet-Food.pl)
- 1 łyżka nasion chia (polecam firmy Diet-Food.pl)
- 1 płaska łyżka cukru kokosowego (polecam firmy Diet-Food.pl)
dodatkowo:
dodatkowo:
- garść malin
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę z cukrem waniliowym, cukrem kokosowym, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie wbij do środka jajka, wlej stopione masło i mleko. Zacznij wszystko miksować lub wyrabiać ręcznie. Ciasto powinno być gęstsze niż zwykłe, naleśnikowe. Teraz rozgrzej patelnię, przetrzyj ją odrobiną oleju i wylewaj masę łyżką. Ja zazwyczaj formuję owalne placki z 1.5 łyżki ciasta i powoli pozwalam im rosnąć. Smaż około 1 minutę po każdej stronie.
W małej miseczce wymieszaj pokruszony biały ser z jogurtem, łyżką wody kokosowej, nasionamy chia i cukrem kokosowym. Zrób to dokładnie, aby twarożek był gładki. Maliny rozgnieć widelcem. Ja użyłem mrożonych, które kupiłem jeszcze w Sierpniu. Teraz wyłóż pankejki na talerz i na zmianę smaruj każdego malinami i twarożkiem. Smakowitą wieżyczkę polej porcją malin i twarożku i podawaj!
SMACZNEGO!
W małej miseczce wymieszaj pokruszony biały ser z jogurtem, łyżką wody kokosowej, nasionamy chia i cukrem kokosowym. Zrób to dokładnie, aby twarożek był gładki. Maliny rozgnieć widelcem. Ja użyłem mrożonych, które kupiłem jeszcze w Sierpniu. Teraz wyłóż pankejki na talerz i na zmianę smaruj każdego malinami i twarożkiem. Smakowitą wieżyczkę polej porcją malin i twarożku i podawaj!
SMACZNEGO!
pyszne placuszki, na podwieczorek jak znalazł!
OdpowiedzUsuń