Muszę Wam powiedzieć, że to naprawdę rewelacyjny sprzęt. I mówię to jak najbardziej poważnie. Nie dlatego, że dostałem tą patelnię w prezencie. Nie dlatego, że nie mam odwagi dawać złej opinii. Gdyby była beznadziejna to bym to po prostu napisał. A nie jest! Jest solidnie wykonana, dobrze wyważona i przyjemnie leży w dłoni. Patelnia jest istotna i to bardzo. Dodatkowo ten egzemplarz jest patelnią głęboką, dzięki czemu możemy w niej udusić duży kawałek mięsa czy zrobić gulasz. Pokryta jest nanokompozytową powłoką, dzięki czemu nie ma mowy o żadnym przywieraniu czy przypalaniu. Omlet smażyłem bez grama tłuszczu co świadczy tylko i wyłącznie o wiarygodności. Fajnie, że można wstawiać ją do piekarnika i zapiekać dania w wysokiej temperaturze. Nic się nie stopi i nie zepsuje - to super, bo ten fakt czyni ją patelnią uniwersalną - może pełnić również rolę garnka i naczynia do pieczenia.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 5 jajek z wolnego wybiegu
- 1/4 małej dyni (np. hokkaido)
- 1 czerwona cebula
- spora garść pestek dyni
- 1 twarda, słodka gruszka
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- 5 jajek z wolnego wybiegu
- 1/4 małej dyni (np. hokkaido)
- 1 czerwona cebula
- spora garść pestek dyni
- 1 twarda, słodka gruszka
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Dynię pokrój w dość grube, nieregularne kawałki i przełóż na blaszkę do pieczenia. Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka, pestki dyni, polej wszystko oliwą z oliwek, solidnie dopraw solą i pieprzem i wstaw do pierkarnika nagrzanego do 200C. Piecz przez 30-40min aż dynia ładnie się zarumieni, cebula lekko skarmelizuje a pestki będą chrupiące. W tym czasie do sporej miski wbij jajka i za pomocą robota kuchennego utrzep na puszystą masę. Kiedy masa jajeczna taka już będzie wylej ją ostrożnie na rozgrzaną patelnię i przykryj z wierzchu. Smaż powoli przez około 5 minut. Po tym czasie odkryj pokrywkę i posyp omlet pokrojoną w dość grube i nieregularne kawałki gruszką oraz dynią, cebulą i pestkami dyni. Teraz wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj wszystko pod górną grzałką przez 3-5min. Omlet pięknie się napuszy i przypiecze a wszystkie dodatki na jego wierzchu apetycznie zapieką. Podawaj ze świeżym chlebem i masłem... Rewelacja.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz