SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 180g dobrego makaronu orecchiette
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 1 puszka sardynek w oliwie
- garść rodzynek królewskich
- garść pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 180g dobrego makaronu orecchiette
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 1 puszka sardynek w oliwie
- garść rodzynek królewskich
- garść pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
dodatkowo:
- garść siekanej natki pietruszki
Makaron wsyp do gotującej się, dobrze osolonej wody i ugotuj al'dente według instrukcji podanej na opakowaniu. W czasie kiedy makaron się gotuje przygotuj sos. To szybkie do zrobienia danie - za co bardzo je lubię. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój je w grubą kostkę i przełóż do miski.
Na patelnię wlej dość sporo oliwy i jeszcze na zimną wrzuć posiekany drobno czosnek. Podmsażaj powoli aby wydobyć z niego aromat i słodycz, które przenikną na patelnię. Po około minucie wsyp pestki dyni i razem chwilę podpraż. Teraz dodaj do środka odsączone z oliwy sardynki, wymieszaj wszystko i razem podsmaż przez mniej więcej 2 minuty. Następnie dorzuć na patelnię pokrojone i obrane wcześniej pomidory i rodzynki, dopraw do smaku solą i łyżką gęstego octu balsamicznego. Całość dobrze wymieszaj i odrobinę zredukuj. Kiedy makaron będzie już al'dente odcedź go, ale zostaw trochę wody spod jego gotowania. Dosłownie 1/4 szklanki - to w niej właśnie jest cały smak i charakter dobrego dania z makaronu. Wsyp orecchiette na patelnię z gęstym sosem, dolej wodę spod gotowania i dodaj łyżkę masła. Zamieszaj i podgrzej aby powstał kremowy sos, zaciągnięty masłem. Dopraw do smaku solą, przełóż do misek i posyp siekaną natką pietruszki. Podawaj z kieliszkiem białego wina.
SMACZNEGO!
Na patelnię wlej dość sporo oliwy i jeszcze na zimną wrzuć posiekany drobno czosnek. Podmsażaj powoli aby wydobyć z niego aromat i słodycz, które przenikną na patelnię. Po około minucie wsyp pestki dyni i razem chwilę podpraż. Teraz dodaj do środka odsączone z oliwy sardynki, wymieszaj wszystko i razem podsmaż przez mniej więcej 2 minuty. Następnie dorzuć na patelnię pokrojone i obrane wcześniej pomidory i rodzynki, dopraw do smaku solą i łyżką gęstego octu balsamicznego. Całość dobrze wymieszaj i odrobinę zredukuj. Kiedy makaron będzie już al'dente odcedź go, ale zostaw trochę wody spod jego gotowania. Dosłownie 1/4 szklanki - to w niej właśnie jest cały smak i charakter dobrego dania z makaronu. Wsyp orecchiette na patelnię z gęstym sosem, dolej wodę spod gotowania i dodaj łyżkę masła. Zamieszaj i podgrzej aby powstał kremowy sos, zaciągnięty masłem. Dopraw do smaku solą, przełóż do misek i posyp siekaną natką pietruszki. Podawaj z kieliszkiem białego wina.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz