SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 1.5 dojrzałego banana
- 2 łyżki prażonych migdałów
- 1 płaska łyżka mieszanki siemienia lnianego, kakao i lucumy
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- ~150ml mleka migdałowego
dodatkowo:
- mała garstka granulek granatu
Zasada tworzenia tego smoothie jest bardzo prosta i zapewne ją doskonale znasz. Do kielicha blendera przełóż po prostu porozdzielanego na większe fragmenty banana, wsyp uprażone wcześniej migdały, mieszankę lnu z kakao i lucumą, przyprawę do piernika, sól, dodaj otartą skórkę z pomarańczy, wciśnij jej sok i na końcu wlej mleko migdałowe. Wszystko zmiksuj na kremowe smoothie. Jeżeli będzie zbyt gęste to dodaj odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie to dorzuć do środka więcej banana. Gotowy napój przelej do wysokiej szklanki, posyp z wierzchu odrobiną granulek granatu i kilkoma prażonymi migdałami, wbij słomki i delektuj się jego wspaniałym, świątecznym smakiem z malutkimi kawałeczkami chrupiących migdałów w środku. Powiem Ci, że to wciąga. Pijesz, przegryzasz, chrupiesz, pijesz, przegryzasz... i duża szklanka nagle robi się pusta!
SMACZNEGO!
jakie pyszności!
OdpowiedzUsuń:))) Polecam! <3
OdpowiedzUsuń