SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 600g żółtej fasolki szparagowej
- 1 duże kwaskowe jabłko
- 1 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany hass)
- 1/2 krzaczka tajskiej bazylii
- garść niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki nasion sezamu
- gruby szczypiorek z cebulką
- 1 opakowanie pikantnych chipsów z suszonej marchewki (polecam od firmy "Crispy Natural")
- 2 łyżki oleju arganowego (polecam od firmy "Diet-Food.pl")
- olej rzepakowy
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
Fasolkę szparagową dobrze oczyść i pozbaw niejadalnych końcówek. Dłuższe sztuki możesz poprzecinać na pół a krótsze zostawić w całości. Tak przygotowaną fasolkę wrzuć do garnka z gotującą się, dobrze posoloną wodą i gotuj około 3-4 minut. Po tym czasie odlej ją na durszlaku i przelej dużą ilością zimnej wody. Fasolka powinna zachować jędrność, kolor i pozostać ciągle chrupiąca. Nie rozgotowujmy jej na śmierć. Cały jej urok tkwi właśnie w byciu jeszcze trochę chrupiącą!
Teraz przełóż ją do dużej miski i dorzuć do środka orzeszki ziemne oraz sezam. Awokado obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Tak samo pokrój jabłko i dodaj wszystko do fasolki. Listki tajskiej bazylii lekko porwij i dorzuć do miski. Polej całość olejem arganowym oraz odrobiną oleju rzepakowego, wciśnij do środka sok z cytryny i dodaj posiekaną dość grubo cebulkę dymkę ze szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż do misek i posyp z wierzchu chipsami z suszonej marchewki, które nie tylko dodadzą tutaj genialnego kontrastu kolorystycznego, ale również będą dodatkowym elementem chrupiącym. Ja posypałem jeszcze swoją sałatkę odrobiną rukwii wodnej.
SMACZNEGO!
Teraz przełóż ją do dużej miski i dorzuć do środka orzeszki ziemne oraz sezam. Awokado obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Tak samo pokrój jabłko i dodaj wszystko do fasolki. Listki tajskiej bazylii lekko porwij i dorzuć do miski. Polej całość olejem arganowym oraz odrobiną oleju rzepakowego, wciśnij do środka sok z cytryny i dodaj posiekaną dość grubo cebulkę dymkę ze szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż do misek i posyp z wierzchu chipsami z suszonej marchewki, które nie tylko dodadzą tutaj genialnego kontrastu kolorystycznego, ale również będą dodatkowym elementem chrupiącym. Ja posypałem jeszcze swoją sałatkę odrobiną rukwii wodnej.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz