czwartek, 17 grudnia 2015

CYNAMONOWY PUDDING CHIA Z KREMEM CHAŁWOWYM, ORZECHAMI LASKOWYMI, MORELAMI i DAKTYLAMI

Chyba uzależniłem się od tego deseru. W wersji klasycznej a'la panna cotta jest rewelacyjny! Ale zapragnęło mi się pójść odrobinę dalej... To połączenie składników jest prawdziwym obłędem. Cynamonowy pudding, kremowa chałwa, chrupiące orzechy i kwaskowe morele. Dziękuję, nie mam pytań! 


SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

pudding:
- 4x łyżki nasion chia (polecam firmy "Diet-Food.pl")
- 10x łyżek mleka migdałowego
- 1x płaska łyżeczka cynamomu
- 1x łyżka miodu

krem chałwowy:

- 4x łyżki naturalnej tahiny
- 1x łyżka miodu
- mała garść pistacji
- mała garść prażonych orzechów laskowych
- 1x łyżeczka pasty waniliowej

dodatkowo:
- garść prażonych orzechów laskowych
- 2x daktyle
- 1x dojrzała morela


Nasiona chia wsyp do ładnego słoiczka i zalej mlekiem migdałowym. Dodaj do środka miód, cynamon i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki przynajmniej na 15min aby chia stężała i powstał z niej pociągający swoją konsystencją pudding. Teraz do robota kuchennego wrzuć pistacje i orzechy laskowe. Zmiksuj wszystko na proszek a następnie dodaj pastę waniliową, tahinę i miód. Włącz robot na wysokie obroty i ukręć z tego kremową pastę chałwową.
Schłodzony pudding wyjmij teraz z lodówki, na wierzch ułóż solidną łyżkę domowej chałwy a całość udekoruj pokruszonymi orzechami, daktylami i morelami. Podawaj i delektuj się tym mnóstwem słodkości, która czeka na Ciebie w małym słoiczku!

SMACZNEGO!

1 komentarz: