wtorek, 1 grudnia 2015

SŁODKO-PIKANTNE BAKŁAŻANY Z KOMOSĄ RYŻOWĄ i JARMUŻEM

To kolejna propozycja dania dla wszystkich tych, którzy wciąż twierdzą, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest niesmaczna, nieciekawa i w ogóle NIE. Komosa ryżowa, która jest prawdziwym "SUPER FOOD'em" sprawdza się tutaj na prawdę smakowicie. Lubię pieczone bakłażany, lubię je faszerować. Ale najczęstszym rodzajem farszu, który wymieniają moi znajomi jest mielone mięso, sos pomidorowy i ser...Tym razem będzie nieco inaczej. I nieco PYSZNIE.




SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
 
- 1 duży bakłażan
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 1 łyżka delikatnego miodu
- szczypta pieprzu cayenne

farsz z komosy ryżowej:
- 150g białej komosy ryżowej
- miąższ z bakłażana
- 1 łyżka siemienia lnianego
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 1 czubata łyżka dobrego ajwaru
- 1 duży pomidor
- 1 duża czerwona cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść jarmużu
- olej rzepakowy
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz



Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z niego środek. Teraz każdą połówkę polej dobrze oliwą, oprósz solą, pieprzem cayenne i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na 35-40min aż bakłażany apetycznie się zarumienią i przypieką. Na ostatnie 10min pieczenia polej je miodem.
Komosę ryżową wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj powoli przez około 15min aż komosa wchłodnie wodę. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw komosę pod przykryciem na 10min. Na dużą patelnię wlej około 6 łyżek oleju rzepakowego i od razu wrzuć pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę. Zacznij powoli smażyć aby cebula naturalnie się skarmelizowała. Po 10 minutach dodaj do środka posiekany drobno czosnek, siemię lniane, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i przesiekane z grubsza orzechy. Zwiększ płomień i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż wszystko lekko się zarumieni a następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, ajwar i jarmuż. Dolej odrobinę wody, dobrze wymieszaj i podsmażaj do momentu aż jarmuż zmięknie ale wciąż będzie miał swój piękny, ciemnozielony kolor. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Na samym końcu wsyp na patelnię ugotowaną wcześniej komosę i wszystko wymieszaj. Upieczone połówki bakłażanów wyjmij z piekarnika i wypełnij farszem. Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno.


Ten i inne przepisy znajdziesz również tu:
http://janekpaszkowski.wix.com/janekpaszkowski#!SŁODKOPIKANTNE-BAKŁAŻANY-Z-KOMOSĄ-RYŻOWĄ-i-JARMUŻEM/co5h/5644e4e80cf21009be84354d

SMACZNEGO!

1 komentarz: