czwartek, 10 grudnia 2015

PIECZONE MARCHEWKI Z POMARAŃCZAMI, MIODEM i GOŹDZIKAMI

Święta Bożego Narodzenia to przecież nie tylko Wigilia i świąteczna kolacja. To jeszcze dwa następne dni świętowania - rodzinnych obiadów i suto zastawionych stołów. Uwielbiam ten czas, bo jest on bez wątpienia najpyszniejszym w całym roku. 
U mnie w domu w Pierwszy Dzień Świąt zazwyczaj na stole ląduje pieczone mięso i dużo dodatków. Pieczone warzywa, przetwory, sałatki... Pewnie jak i u wszystkich. Te marchewki są super dodatkiem tego typu. 




SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 4 kolorowe marchewki
- 1 duża pomarańcz
- spora garść orzechów włoskich
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka goździków
- sok z 1/2 cytryny
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu 
- sól morska 
- szczypta cynamonu

dodatkowo:
- granulki z 1/2 owocu granatu 

Marchewki obierz, przekrój na pół a następnie wzdłuż na ćwiartki. Przełóż do dużej miski, polej stopionym masłem klarowanym, sokiem z cytryny i pomarańczy i miodem. Dodaj szczyptę cynamonu, garść orzechów, otartą skórkę pomarańczową, dopraw solą, dodaj goździki i pokrojoną w dość cienkie półplasterki pomarańcz.Wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na 35-40min. W międzyczasie przemieszaj wszystko tak, aby równomiernie się zapiekło. Następnie wyjmij z pieca i posyp granatem. Podawaj do pieczonego mięsa lub dosyp do miksu sałat i zrób z nimi rewelacyjnie świąteczną sałatkę na ciepło. 

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł, serio :) Idealnie świąteczny klimat jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Cieszę się, że przypadł Ci do gustu ;)
      No i rzecz jasna polecam!

      Usuń
  2. Marchewki piekę kilka razy w tygodniu, że też nie przyszło mi do głowy, by przyrządzić je na słodko! Wyglądają wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone marchewki są uzależniająco pyszne! Naturalnie słodkie same z siebie, ale jak podkręcisz ich słodycz odrobiną miodu i soku z pomarańczy... Stają się jeszcze lepsze ;)

      Uwielbiam jak skarmelizowany miód na ich powierzchni zastygnie i robi się delikatnie ciągnący. Jejku! Sałatka z takimi marchewkami (na zimno), chrupiącymi, podprażonymi orzechami włoskimi i granatem to SZAŁ :))

      Usuń