sobota, 12 grudnia 2015

MOCNO NAPAKOWANE CIASTECZKA Z CYNAMONEM i TABASCO

Wszyscy doskonale wiemy, że dla Świętego Mikołaja wypadałoby przygotować jakiś smakołyk, który zostawimy Mu pod choinką. Wiemy też, że najbardziej lubi jakiś rodzaj kruchych ciasteczek i kubek ciepłego mleka. Ja w tym roku upiekę Mu takie ciasteczka. I Wam też je polecam, bo dzięki Tabasco dobrze Go rozgrzeją przez co szybciej będzie leciał do następnych czekających na góry prezentów. 
Ach ta świąteczna fantazja... Czasem wciąż jestem dzieckiem. 




SKŁADNIKI NA ~12 CIASTECZEK:

- ~250g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 55g pestek dyni
- 55g nasion słonecznika
- 2 łyżki maku
- spora garść suszonej żurawiny
- szczypta soli
- 1 jajko z wolnego wybiegu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 65g stopionego masła lub oleju kokosowego (polecam firmy Diet-Food.pl)
- ~100g brązowego cukru
- ~8 kropli Tabasco (ja użyłem najmocniejszej wersji z habanero)


Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier przesiej do dużej miski. Dodaj do niej również wszystkie pestki, nasiona, mak i suszoną żurawinę. Wbij do środka jajko, dodaj Tabasco oraz stopione masło lub olej kokosowy. Zacznij wszystko wyrabiać aż ze składników powstanie kulka ciasta. Nie przejmuj się jeżeli będą z niej wypadać nasiona słonecznika i dynia - po prostu podczas formowania ciasteczek powklejaj je do środka. Pamiętaj też żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo po upieczeniu ciasteczka nie będą chrupiące. W razie problemów z połączeniem się wszystkich składników dolej do środka odrobinę wody. Następnie uformuj nieregularne ciasteczka i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na 15-20 minut aż ciasteczka pięknie się zarumienią. Wyjmij z pieca, odstaw do ostudzenia i podawaj! Są bardzo oryginalne przez dodatek Tabasco. Jak dla mnie jego ostrość idealnie kontrastuje ze słodyczą ciastek i aromatem cynamonu. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz