środa, 16 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNA CHAŁKA

W czasie świąt możemy pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Nawet na śniadanie. Zwłaszcza jeżeli zostało nam trochę niezjedzonych mięs. Na przykład gęsi. Chociaż... określenie "trochę" jest tutaj TROCHĘ nie na miejscu, bo przynajmniej u mnie w domu, tego trochę jest trochę więcej niż tylko trochę. Taką świąteczną kanapkę można zrobić oczywiście również poza okresem świątecznym - na przykład na jakąś wystawną kolację dla najlepszych znajomych. Tak zrobiłem ja.



SKŁADNIKI NA 1 KANAPKĘ:

- 1 kromka świeżej chałki
- 1 jajko z wolnego wybiegu
- 0.5 łyżki masła
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 czubata łyżka piernikowego majonezu
- porcja duszonej gęsi
- porcja chrupiącej sałatki z marchewki

piernikowy majonez:
- 4 łyżki majonezu
- 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- odrobina soku z cytryny
- sól morska 

duszona gęś:
- 2 nogi z gęsi
- sól morska 
- 1 płaska łyżka przyprawy 5 smaków
- odrobina oleju rzepakowego

chrupiąca sałatka:
- 2 spore marchewki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól morska 
- 1 płaska łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny

dodatkowo:
- garść orzeszków ziemnych
- odrobina granulek z owocu granatu

Gęś natrzyj delikatnie olejem, posyp solą i przyprawą 5 smaków. Odstaw do lodówki przynajmniej na 2h. Ja zostawiłem ją tam na całą noc. Możesz ją również włożyć do zalewy z 300ml ciepłej ciepłej wody, łyżki soli, 0,5 łyżki cukru, łyżki majeranku i 3 ząbków czosnku. Po 12h w takiej mieszance będzie dobrze zamarynowana a po uduszeniu lub upieczeniu wspaniale miękka i delikatna. Następnie obsmaż ją aż apetycznie się zarumieni i przełóż do garnka. Zalej wodą i duś powoli pod przykryciem przez 1.5-2h. 
Jajko roztrzep z odrobiną wodą i soli i usmaż z niego omlet na rozgrzanym maśle. Możesz również zrobić z niego rozmąconą jajecznicę - też idealnie się sprawdzi. Marchewki zetrzyj na grubej tarce i przełóż do dużej miski. Polej je olejem sezamowym, rzepakowym, wciśnij do środka sok z pomarańczy, cytryny, dodaj miód i dopraw do smaku solą morską. Dokładnie wymieszaj. Teraz połącz majonez z przyprawą do piernika, odrobiną soku z cytryny i szczyptą soli. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Powinien mieć dość wyraźny, piernikowy smak i aromat, który przyjemnie połączy się z resztą składników. Na kromce świeżej chałki rozsmaruj warstwę majonezu, rozłóż usmażone jajka - w formie omleta lub kremowej jajecznicy - i porcję sałatki z marchewki a na wierzchu ostrożnie połóż porwane mięso z duszonej gęsi. Posyp wszystko odrobiną orzeszków ziemnych i granatu i podawaj. 
To prawdziwa bomba smakowa. Maślana chałka, piernikowy majonez, chrupiąca marchewka, kremowa jajecznica i ta delikatna gęś na górze... Uwielbiam!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz