piątek, 11 grudnia 2015

WANILIOWE MUFFINY PEANUT BUTTER & JELLY

W świecie słodkości istnieje przynajmniej kilka pozycji określanych mianem prawdziwego "foodporn" - czyli... Połączenia niebezpiecznie smakowitego. W moim mniemaniu są to najczęściej desery posiadające w swoim składzie jakiś rodzaj wysoko przetworzonego batonika, ciastka czy innego produktu tego typu. 
W mniejszym czy większym stopniu tak jest i z tymi muffinami. Połączenie iście z amerykańskich filmów. Masło orzechowe i dżem. A jeszcze bardziej 'PORN' będzie jeżeli dżem zastąpimy żelkami... Ale to już raczej za bardzo. Przynajmniej dla mnie. Ja zostaję przy jagodowym lub malinowym dżemie.




SKŁADNIKI NA 12 BABECZEK:

- 200g mąki pszennej
- 1 jajko z wolnego wybiegu
- 2 średnie, dojrzałe banany
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ~100ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 85g stopionego masła lub oleju kokosowego (polecam firmy Diet-Food.pl)
- 120g brązowego cukru

dodatkowo:
- domowe lub dobre, ekologiczne masło orzechowe
- domowy dżem jagodowy lub malinowy


Do dużej miski przesiej mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbij do środka jajko i dodaj rozgniecione na papkę banany. Zacznij wszystko dokładnie mieszać i dolej mleko. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Następnie napełnij nim papilotki do 3/4 wysokości i dodaj po płaskiej łyżce masła orzechowego i dżemu. Przykryj z wierzchu kolejną porcją ciasta i ewentualnie dodaj jeszcze trochę dżemu i masła. Wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika i piecz przez ok. 15 minut aż muffinki pięknie wyrosną i apetycznie się przyrumienią. Koniecznie podawaj z kubkiem mleka! 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz