czwartek, 10 grudnia 2015

PIECZONE JABŁKO Z DOMOWYM MARCEPANEM i SOSEM MLECZNYM

Jak Święta to Święta! I nie ma zlituj się. Pieczemy różnego rodzaju ciasta, ciasteczka, babeczki, pierniczki. Mi ze Świętami kojarzy się jeszcze marcepan. Charakterystyczny i uwodzący zapach migdałów to pozycja obowiązkowa obok choinki pełnej bombek i światełek. 
Ten deser jest według mnie idealnie zrównoważony. Słodycz marcepanu plus lekko kwaskowe jabłko i ten bajeczny, mleczny i kremowy sos...



SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

- 1 kwaskowe jabłko
- 1 łyżka domowego marcepanu
- odrobina soku z cytryny

domowy marcepan:
- 250g blanszowanych migdałów
- 150g cukru
- 100ml wody
- 150g cukru pudru
- aromat migdałowy

sos mleczny:
- 200ml mleka
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka domowego marcepanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowania zacznij od zrobienia marcepanu. Oczywiście możesz pójść na łatwiznę i kupić już gotowy, ale uważam, że ten domowy nie ma sobie równych. W tym celu w garnuszku zagotuj wodę z cukrem i powoli gotuj aż powstanie gęsty syrop. Powinien bardzo leniwie spływać po łyżce a w momencie zetknięcia z zimną wodą zastygać, ale pozostawać ciągle miękkim. W robocie kuchennym rozdrobnij na proszek migdały z cukrem pudrem i dolej do nich lekko przestudzony syrop oraz aromat. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka - dosyp cukru pudru. Jeżeli zbyt sucha - dolej odrobinę wody. Powinno udać Ci się uformować z niej nieklejącą się kulkę. Następnie zawiń ją w folię i przechowuj w lodówce. Teraz z jabłka odkrój wierzch i ostrożnie wydrąż z niego środek. Następnie miejsce po nasionach skrop sokiem z cytryny i wypełnij marcepanem. Jabłko ostrożnie postaw na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz przez 10-12 minut. Musisz przy tym uważać aby jabłko zachowało swój kształt i kompletnie się nie rozpadło. W tym czasie w małym garnku doprowadź do wrzenia mleko wymieszane z marcepanem i cynamonem i kiedy zacznie się gotować wrzuć do niego zagniecione z mąką masło. Cały czas mieszając rozporowadź je w mleku i powolutku gotuj aż powstanie gęsty, mleczny sos. Jeżeli będzie zbyt gęsty - dolej więcej mleka. Jeżeli cały czas będzie za rzadki - dodaj jeszcze troszkę zagniecionego z mąką masła. 
Teraz na dno dużej miski lub na duży talerz wylej cienką warstwę sosu, na nim postaw jabłko. Z wierzchu możesz polać je jeszcze odrobiną sosu. Podawaj.

SMACZNEGO!

1 komentarz: