sobota, 12 grudnia 2015

PIERNIKOWA OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM i MASŁEM ORZECHOWYM

Uwielbiam święta też za to, że to nie tylko karp w galarecie, pierogi czy barszcz z uszkami i śledzie. To również wolny czas spędzany razem z najbliższymi. Czas kiedy wspólnie rano siedzimy wszyscy w piżamach, w radiu lecą kolędy a my śmiejemy się razem i rozmawiamy. To idealna okazja żeby zaserwować rano taką pyszną owsiankę. Pachnącą piernikiem, kremową, z mnóstwem pysznych dodatków na wierzchu. W zasadzie można zrobić ją na dwa sposoby - zalać mlekiem roślinnym poprzedniego dnia wieczorem i schować do lodówki a następnego poranka cieszyć się wspaniałym kontrastem chłodnej owsianki i ciepłych bananów albo pójść klasyczną drogą i zrobić ją na ciepło. Powiem Wam, że ja osobiście wolę ją w tej pierwszej opcji. 



SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PORCJĘ:

- 100g błyskawicznych płatków owsianych
- ~220ml mleka roślinnego lub zwykłego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżki delikatnego miodu (np. wielokwiatowego lub akacjowego)

dodatkowo:
- 1 mały banan
- 1 płaska łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- garść migdałów
- domowe lub dobre, ekologiczne masło orzechowe
- granulki z owocu granatu 


Płatki owsiane wsyp do sporej miski i dodaj do nich miód, sól i przyprawę do piernika. Zalej wszystko wybranym mlekiem (ja użyłem mleka owsianego) i dokładnie wymieszaj. Owsianka na tym etapie powinna mieć dość rzadką konsystencję, ale spokojnie. W przeciągu 20 minut zrobi się kremowa i rewelacyjna. Dla świętego spokoju ten etap przygotowań możesz poczynić wieczorem a rano tylko złożyć wszystko w jedną, smakowitą całość. 
Teraz obierz banana i ostrożnie przekrój go wzdłuż na pół. Połóż go na patelni z lekko rozgrzanym masłem klarowanym lub olejem kokosowym i powoli podsmażaj około 2-3 minut po każdej stronie. Chodzi o skarmelizowanie go i nadanie mu lekko chrupiącej skorupki. Migdały przesiekaj z grubsza i delikatnie podpraż na suchej patelni. Teraz przełóż owsiankę do mniejszej miski, na wierzchu połóż połówki skarmelizowanego banana, posyp migdałami i granatem. Aha! No i chyba najważniejszy dodatek. SOLIDNA łyżka dobrego masła orzechowego. Jego nigdy za wiele! 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Taka piernikowa owsianka może się równać niejednemu wystawnemu śniadaniu! W dodatku pięknie wygląda i na pewno cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń