czwartek, 10 grudnia 2015

PIECZONE BRUKSELKI Z JABŁKAMI, IMBIREM i SIEMIENIEM LNIANYM

Powiem Wam, że kiedyś nie przepadałem za brukselkami. I chyba sporo jest takich ludzi. Wszystko ze względu na ich charakterystyczny zapach i lekko gorzki smak. Z biegiem lat jednak do nich "dojrzałem" i dzisiaj bardzo je lubię. Nawet chrupać na surowo czy w bardzo prostej sałatce - po prostu cieniutko pokrojonych, skropionych oliwą i sokiem z cytryny, miodem i posypanych szczyptą soli. 
Takie pieczone są świetnym dodatkiem do świątecznego obiadu. Robią się lekko chrupiące i przypieczone a dodatek słodko kwaskowego jabłka, słodkiej żurawiny i pikantnego imbiru dodaje im charakteru. 








SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 500g brukselki
- 2 słodko kwaskowe jabłka (np. Alwa)
- 5cm kawałek świeżego imbiru 
- spora garść suszonej żurawiny
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- olej rzepakowy
- sól morska 








Brukselki pokrój na duże, nieregularne kawałki. Ja większe poprzekrawałem na pół i na ukośne ćwiartki a mniejsze zostawiłem w całości. Następnie przełóż je do dużej miski i dodaj do nich pokrojone w grubą kostkę jabłka, imbir pokrojony w cienkie plasterki, dosyp siemię lniane, żurawiną i polej wszystko ok. 4 łyżkami oleju rzepakowego. Dopraw do smaku solą i dobrze wymieszaj. Następnie przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na 35-40min. W międzyczasie przemieszaj wszystko aby równomiernie i ładnie zapiekło się na złoty kolor. Po tym czasie wyjmij brukselki z pieca i podawaj! 
Są super jako dodatek do mięsa czy ryby, jako dodatek do sałatki na ciepło, na podpieczoną lekko kromkę ciabatty czy jako jeden ze składników kremowego risotto z bekonem. Super uniwersalne, super smaczne!

SMACZNEGO!

1 komentarz: