wtorek, 1 grudnia 2015

PIECZONE BROKUŁY Z MIGDAŁAMI, GRANATEM i MIĘTOWĄ OLIWĄ

Rzadko kiedy robię brokuły w ten sposób. Najczęściej chrupię je na surowo albo delikatnie tylko blanszuję i podaję z kawałkiem masła i solą, czasem z przeciśniętym do środka ząbkiem czosnku - takie są chyba najlepsze. Kiedyś ich nie lubiłem, bo moja babcia skutecznie zabijała ich smak poprzez stanowczo zbyt długie gotowanie i polewanie ich litrami rumienionej na maśle bułki tartej. Dzisiaj je uwielbiam - a pieczone z chrupiącymi migdałami, słodko-kwaskowym granatem i miętową oliwą są po prostu świetne. Jako dodatek do obiadu lub samodzielna, warzywna potrawa.



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 1 duże brokuły
- 1 duża, czerwona cebula
- spora garść migdałów
- granulki z 1/2 owoca granatu
- olej rzepakowy
- sól morska
- 1/2 czerwonej papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 krzaczek mięty
- 10-15 łyżek delikatnej oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny
- 1 płaska łyżka delikatnego miodu (np. akacjowego)



Brokuły przekrój wzdłuż na ćwiartki i przełóż na blaszkę do pieczenia. Obraną cebulę również pokrój w ćwiartki i dodaj na blaszkę z brokułami. Posyp wszystko z grubsza przesiekanymi migdałami, polej 4-5 łyżkami oleju rzepakowego, dopraw solą i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika i piecz mniej więcej przez 45min mieszając od czasu do czasu. W tym czasie drobno posiekaj miętę i przełóż do małej miski. Zalej ją oliwą, sokiem z cytryny, miodem i jeżeli chcesz dodaj do niej również posiekane chili. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Oliwa powinna mieć świeży, miętowy smak. Lekko słodki i kwaskowy - i ewentualnie pikantny. Upieczone brokuły przełóż na półmisek, posyp granulkami granatu i polej miętową oliwą. Są pyszne na ciepło, ale ja lubię je jeść również na zimno. 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. uwielbiam pieczone warzywa i bardzo, bardzo podoba mi się sposób w jaki podałeś brokuły - świetne! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) pieczone warzywa są świetne. Dla mnie chyba najsmaczniejsze na zimno ;)
      A te brokuły polecam - świeże i ciekawe połączenie smaków!

      Usuń