sobota, 21 listopada 2015

BOCZNIAKI PO AZJATYCKU

Lubię kuchnię azjatycką. Wszelkiego rodzaju dania z dodatkiem oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, czosnku... Dla mnie to prawdziwa rewelacja. Do tego jaśminowy ryż albo makaron i mógłbym tak jeść prawie, że codziennie. Dzisiaj chciałbym pokazać Ci sposób na boczniaki w azjatyckim stylu. Jakby nie było to dość rzadko spotykany produkt, który w tej wersji jest na prawdę bardzo smaczny. Konsystencją przypomina dobrze uduszone mięso a z takimi dodatkami staje się idealnym jego substytutem. 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

boczniaki:
- 300g boczniaków
- sok z 1 pomarańczy
- 4 łyżki sosu tamari 
- 1.5 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1.5 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 
- 1 opakowanie suszonej cebuli (opcjonalnie)
- spora garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki nasion sezamu
- olej rzepakowy

tajska sałatka:
- 1 dojrzałe mango
- 1 zielony ogórek
- 2 marchewki 
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżki octu ryżowego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu tamari


Zacznij od zamarynowania boczniaków. Żeby to zrobić, większe sztuki przekrój na pół a mniejsze zostaw w całości i przełóż do sporej miski. Zalej je teraz sosem tamari, ciemnym sosem sojowym, sokiem z pomarańczy oraz syropem klonowym lub miodem. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 1h. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju rzepakowego i wrzuć na nią boczniaki. Dodaj orzechy nerkowca oraz sezam i wszystko dość intensywnie podsmażaj często mieszając. Po około 5min dolej na patelnię marynatę, w której moczyły się grzyby i wlej jeszcze odrobinkę miodu. Pozwól wszystkiemu lekko się skarmelizować i zgęstnieć. 
Teraz przygotuj sałatkę. W tym celu pokrój wszystkie warzywa i mango za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnej krajalnicy. Zrób z nich po prostu długie wstążki. Przełóż je do miski i polej olejem sezamowym, olejem rzepakowym, sokiem z limonki, octem ryżowym, sosem tamari oraz posiekaj drobno imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do środka większą część usmażonych boczniaków. Przemieszaj raz jeszcze i wyłóż do misek. Teraz na wierzch połóż resztę boczniaków, każdą porcję polej smakowitym i gęstym sosem z patelni, posyp odrobiną sezamu i orzechów nerkowca oraz świeżą kolendrą. Pałeczki w dłoń i do dzieła! Możesz podać w wersji light - jako wspaniałą sałatkę albo obok jaśminowego ryżu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz