czwartek, 19 listopada 2015

MOCNO ŚMIETANKOWY SERNIK BRULEE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ i MANDARYNKAMI

Sernik należy chyba do moich ulubionych ciast. Niestety. Niestety, bo od dzieciństwa nienajlepiej toleruję białka mleczne, ale od czasu do czasu po prostu nie potrafię odmówić sobie tego ciasta. Uwielbiam go chyba pod każdą postacią - a już napewno pod taką. W mocno śmietankowej wersji, z mandarynkami, cynamonowym kruchym spodem i chrupiącą warstewką rozpuszczonego cukru na wierzchu. Rewelacja! I poza upieczeniem spodu, reszta robi się w lodówce. Uwielbiam go. 


SKŁADNIKI NA CIASTO O ŚREDNICY 20cm:

cynamonowy spód:
- 125g miękkiego masła
- 100g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

masa serowa:
- 325g śmietankowego serka (np. Philadelphia)
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- 300g białej czekolady

dodatkowo:
- brązowy cukier
- 3 mandarynki








Masło zagnieć z mąką, solą i cynamonem na dość miękkie ciasto. To będzie tzw. pâte sablée - czyli mocno kruche ciasto. Ja w tym wypadku nie dodaję do niego ani jajek ani cukru. Jajek dlatego, aby zachowało ono spekatkularną kruchość a cukru, aby zrównoważyć słodycz serowej masy i chrupiącej, cukrowej skorupki. Następnie cienko wyklej nim wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciast i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na 12-15min. Spód powinien ładnie się zarumienić.
W tym czasie w dużej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść białą czekoladę a następnie dodaj do niej śmietankę, mascarpone i śmietankowy serek. Dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką lub za pomocą robota kuchennego i wylej jednolitą i gładką masę na podpieczony wcześniej spód. Sernik wstaw do lodówki przynajmniej na 4h. Ja zostawiam go tam na całą noc - wtedy pięknie zastyga. Następnie ułóż na jego wierzchu pokrojone w cienkie plasterki mandarynki, posyp go dość sporą ilością brązowego cukru i ostrożnie przypal wszystko palnikiem aby cukier ropuścił się i stworzył na powierzchni ciasta złotą i chrupiącą skorupkę. Wstaw ponownie do lodówki na 1.5h i podawaj.

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Dziękuję! :)
    Koniecznie go przygotuj - jest idealny na święta. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne kolory ! piękne zdjęcie ! Musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! ;) Smak również jest piękny :)) !

      Usuń
  4. Prezentuje się wspaniale! jestem miłośniczką serników i białej czekolady, więc na pewno wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to witam w klubie "sernikomiłośników"

      Czekam w takim razie na relację! :))

      Usuń