poniedziałek, 16 listopada 2015

KAJZERKA Z PIKANTNĄ, PIECZONĄ DYNIĄ, AWOKADO i SADZONYM JAJKIEM

Umówmy się... Czasem człowiek ma ochotę na taką najprostszą kajzerkę. Chleby razowe, na zakwasie - są świetne! Ale cały czas jeść ich nie można. Po prostu nie mogłem przejść obojętnie obok dopiero co wyłożonej na ladę, dostawy ciepłych i pachnących kajzerek z sezamem. Kupiłem 4. Do domu wróciłem z... jedną. I przerobiłem ją na taką kanapkę, która po intensywnym treningu okazała się po prostu wyjściem znakomitym. 





SKŁADNIKI NA 1 KANAPKĘ:
- 1 dobra kajzerka z sezamem
- kilka kawałków pieczonej dyni hokkaido
- 1 jajko
- 1/2 dojrzałego awokado (najlepsze będzie odmiany hass)
- 2 łyżki cynamonowego majonezu

pieczona dynia:
- 1 niewielka dynia hokkaido
- oliwa z oliwek
- łyżka czarnuszki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól morska
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

cynamonowy majonez:
- 2.5 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina soku z cytryny
- sól morska





Dynię pokrój na dość grube, nieregularne kawałki i przełóż na dużą blachę. Polej dość sporą ilością oliwy, posyp czarnuszką, pieprzem cayenne, mieloną papryką i dobrze dopraw solą. Wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na 45min. Dynia powinna dobrze się przypiec i lekko skarmelizować. Po tym czasie wyjmij ją z pieca i odstaw do przestygnięcia. Teraz w małej miseczce wymieszaj majonez z cynamonem, odrobiną soku z cytryny i szczyptą soli. Nie obawiaj się dużej dawki cynamonu - on powinien być tutaj dobrze wyczuwalny i rewelacyjnie połączyć się ze słodką i kremową dynią. Świeżą kajzerkę przekrój na pół, obie połówki posmaruj solidną warstwą majonezu, wyłóż upieczoną dynię, pokrojone w dość grube i nieregularne kawałki awokado a na wierzch połóż sadzone jajko posypane odrobiną pieprzu. Teraz przykryj kanapkę drugą połówką i delikatnie dociśnij - tak aby wszystkie soki dobrze weszły w bułkę. Chwyć ją dokładnie w obie dłonie i zajadaj.
Uwielbiam!

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz