wtorek, 17 listopada 2015

KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW, CEBUL i CZOSNKU

Zupełnie nie wiem czemu kiedyś nie lubiłem zup-kremów. Kojarzyłem je tylko i wyłącznie z niesmacznymi papkami dla małych dzieci i zupełnie nie przechodziły mi one przez gardło. Z czasem jednak chyba dojrzałem do tego typu dań i teraz za sprawą jesieni kosmiczną frajdę sprawia mi wymyślanie i tworzenie różnych smaków. Dzisiaj padło na ziemniaki, cebule i czosnek - wszystko powoli pieczone do uzyskania słodyczy i głębki smaku. 



SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 

- 15 ziemniaków
- 8 czerwonych cebul
- 8 białych cebul 
- 2 główki czosnku
- ~2l bulionu warzywnego 
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz













Ziemniaki dokładnie opłucz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 7min. Powinny być jeszcze lekko twarde. Ważne aby zostawić je ze skórką, bo podczas pieczenia nada ona całej zupie dodatkowego smaku. Cebule obierz i również pokrój w ćwiartki. Przełóż je na dużą blachę razem z obranym czosnkiem. Podgotowane ziemniaki odlej, dokładnie osusz i przesyp na blachę z cebulami i czosnkiem. Wszystko polejobficie oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 180C piekarnika i piecz przez 1h do momentu aż całość pięknie się zarumieni. Po tym czasie wyjmij wszystko do dużego garnka i zalej bulionem warzywnym. Zmiksuj ostrożnie, dolewając ewentualnie jeszcze odrobinę bulionu aby całość rozrzedzić. Teraz dopraw zupę do smaku, wymieszaj i podawaj!

​SMACZNEGO! 

2 komentarze:

  1. Mmm, coś pysznego!
    Jesienią tylko takie zupy mogłabym jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, że ten przepis, ale właśnie robię zupkę. Pachnie nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń