środa, 18 listopada 2015

ZASMAŻANY AMARANTUS Z JARMUŻEM, MIECHUNKĄ i JABŁKIEM

Nie wiem dlaczego tak rzadko sięgam po amarantus. Ma on dość specyficzny smak. Lekko orzechowy - można powiedzieć, że podobny do komosy ryżowej. Od zawsze kojarzyłem go trochę z "wegetariańskim" kawiorem, bo z wyglądu faktycznie trochę tak wygląda.
Przez swój smak fantastycznie łączy się z jesiennymi dodatkami - jarmuż, jabłka, dynia, gruszki, jadalne kasztany... Kombinować można na miliard sposobów!



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 150g ziarna amarantusa
- 2 słodko-kwaskowe jabłka (np. cortland)
- 200g jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- spora garść pestek dyni
- spora garść suszonej miechunki
- 2 niewielkie, czerwone cebule
- 2 łyżki masła
- olej rzepakowy
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz 













Amarantus przesyp na sitko i opłucz. Następnie przesyp do garnka i zalej wodą w proporcji 2 części wody na 1 część amarantusa. Dodaj odrobinę soli i doprowadź do wrzenia. Po tym czasie zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj powoli około 20 minut, aż amarantus wchłonie cały płyn i będzie miękki.
Kiedy amarantus się gotuje opłucz i pokrój jarmuż na większe fragmenty. Czosnek obierz, drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z olejem rzepakowym. Podsmaż chwilę i dodaj jarmuż. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż aż jarmuż zmięknie. Gotowy przełóż do miski a na patelnię wlej z powrotem odrobinę oleju. Wrzuć na nią obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i powoli podsmażaj aż cebula się zeszkli i lekko skarmelizuje. Po około 5 minutach dodaj pestki dyni i wszystko smaż razem jeszcze przez 5-7 minut, często mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojone w grubą kostkę jabłka, chwilkę podsmaż, dodaj ugotowany amarantus, usmażony wcześniej jarmuż, masło i suszone owoce miechunki. Zwiększ płomień i dobrze zamieszaj. Zrób z tego pewnego rodzaju "stir fry". Dopraw do smaku i podawaj!

​SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz