piątek, 20 listopada 2015

WEGAŃSKIE BROWNIE Z GRUBĄ KARDAMONOWĄ SOLĄ

Przepadłem... Do końca! Ten deser od dzisiaj będzie chyba należał do jednego z moich ulubionych, czekoladowych grzechów. Wegańskie, lekko ciągnące w środku brownie. Intesywnie czekoladowe - takie jakie być powinno! 



SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:

brownie:

- 5x łyżek nasion chia (polecam firmy Diet-Food.pl)
- 25/30x łyżek wody
- 3x łyżki surowego kakao
- 200g gorzkiej czekolady z surowego kakao
- 200g oleju kokosowego
- 80g migdałów
- 150g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 65g syropu klonowego
- 80g płynnego miodu wielokwiatowego

gruba kardamonowa sól:
- garstka grubej soli morskiej lub grubej soli himalajskiej
- 1 łyżka nasion kardamonu
 




Pierkarnik nagrzej do 160C.
W robocie kuchennym rozdrobnij migdały i orzechy. Powinna powstać z nich trochę grubsza mąka.
Przesyp ją do miski. Do dużej miski wsyp nasiona chia i zalej wodą. Odstaw na bok i pozwól im nasiąknąć i puścić z siebie kleistą zawiesinę. Następnie przełóż je do robota kuchennego i ubij z dodatkiem kakao, syropu klonowego i miodu. Rób to mniej więcej przez minutę.
Nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw miskę i wsyp do niej pokruszoną czekoladę i szczyptę soli. Dodaj olej kokosowy i powoli, często mieszając rozpuść wszystko na jednolitą, gęstą masę. Teraz przelej ją ostrożnie do wciąż ubijającej się masy z chia i wsyp rozdrobnione orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Kardamon obierz z łupinek i utłucz w moździerzu. Następnie wymieszaj z grubą solą morską lub solą himalajską i posyp nią ciasto z wierzchu. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30min. Po tym czasie wyjmij z pieca i pozwól Twojemu ciastu ostygnąć. Przed krojeniem włóż jeszcze na 1.5h do lodówki, żeby czekolada zastygła. W środku jednak wciąż będzie lekko ciągnące i wilgotne. Koniecznie podawaj z filiżanką herbaty. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz