sobota, 28 listopada 2015

ŚWIĄTECZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z JABŁKIEM, FASOLĄ i RWANYMI GRZANKAMI

Nie wyobrażam sobie okresu przedświątecznego i wszystkich "śledzikowych" spotkań bez sałatki śledziowej. Zawsze ktoś jakąś zrobi. Oprócz śledzia z salsą śliwkowo-sezamową i zielonym ogórkiem ta sałatka jest moim ulubionym sposobem na tą rybę. 





SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 400g filetów ze śledzia w oleju
- 1 puszka drobnej, białej fasoli
- 1 spora biała cebula
- 2 średnie, słodko kwaskowe jabłka (np. alwa)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz

rwane grzanki:
- spory kawałek lekko czerstwego chleba
- oliwa z oliwek
- szczypta soli morskiej
- 1 płaska łyżka suszonego tymianku



 


Chleb porwij na nieregularne dość spore kawałki, przełóż je na blaszkę do pieczenia, polej oliwą, posyp solą i tymiankiem i dobrze wymieszaj. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekaj około 10 minut aż grzanki apetycznie się zarumienią. W między czasie zamieszaj je tak, aby równomiernie się przypiekły. Następnie wyjmij je z pieca i odstaw do przestygnięcia.
Śledzie odsącz z nadmiaru oleju i pokrój na 2cm szerokości paski. Przełóż do miski i dodaj do nich odsączoną z zalewy fasolkę, pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę oraz pokrojone w dość grubą kostkę jabłko. Polej wszystko odrobiną oleju, sokiem z cytryny, miodem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wsyp również siemię lniane i dobrze wszystko wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Sałatka powinna mieć w sobie przekrój kilku smaków. Słodko-kwaskowego jabłka, słonego śledzia, pikantnej cebulki i lekko słodkawego dressingu. Przed samym podaniem dodaj do niej część grzanek wymieszaj i przełóż na talerze. Posyp z wierzchu jeszcze kilkoma grzankami i podawaj.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz