niedziela, 22 listopada 2015

POMARAŃCZOWE MUFFINY Z GRUSZKĄ, DOMOWYM MARCEPANEM i MIGDAŁAMI

Nie wiem co się ze mną dzieje, bo tak jak kiedyś nie cierpiałem wszelkiego rodzaju słodyczy z marcepanem - "marcepanowych kartofelków" itd. tak teraz szaleję za tą słodkością. W każde święta nałogowo robię naprawdę dużą jego porcję i cieszę się nim pod różnymi postaciami. Dzisiaj dodałem go do muffinów. Są obłędne! Pachną świętami i dzięki dodatkowi zmiksowanych gruszek są soczyste i wilgotne w środku. Takie właśnie powinny być muffiny.


SKŁADNIKI NA 12 BABECZEK:

- 350g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki stopionego masła
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 2 duże, dojrzałe i słodkie gruszki
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 80g brązowego cukru
- domowy marcepan

domowy marcepan:
- 250g blanszowanych migdałów
- 150g cukru
- 100ml wody
- 150g cukru pudru
- aromat migdałowy

dodatkowo:
- garść siekanych migdałów

 





Przygotowania zacznij od zrobienia marcepanu. Oczywiście możesz pójść na łatwiznę i kupić już gotowy, ale uważam, że ten domowy nie ma sobie równych. W tym celu w garnuszku zagotuj wodę z cukrem i powoli gotuj aż powstanie gęsty syrop. Powinien bardzo leniwie spływać po łyżce a w momencie zetknięcia z zimną wodą zastygać, ale pozostawać ciągle miękkim. W robocie kuchennym rozdrobnij na proszek migdały z cukrem pudrem i dolej do nich lekko przestudzony syrop oraz aromat. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka - dosyp cukru pudru. Jeżeli zbyt sucha - dolej odrobinę wody. Powinno udać Ci się uformować z niej nieklejącą się kulkę. Następnie zawiń ją w folię i przechowuj w lodówce.
Teraz zmiksuj gruszki i przelej je do dużej miski. Dodaj do nich wszystkie suche składniki na muffiny, stopione masło, jajka i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i mieć konstystencję ciasta na pancake'sy. Może się jednak zdarzyć, że gruszki nie dadzą z siebie wystarczająco dużo wody - w takim wypadku dolej do ciasta odrobinę mleka (roślinnego lub zwykłego). Następnie formę do muffinków wyłóż papilotkami i do każdej wlej po łyżce masy. Dodaj małą kulkę marcepanu i przykryj kolejną łyżką ciasta. Na wierzch pokrusz jeszcze troszkę marcepanu i posyp siekanymi migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C i piecz przez 15min aż muffiny wyrosną i apetycznie się zarumienią.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Znakomite! W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami!!!!!!!!! jedną bym zabrała i zjadła!

    OdpowiedzUsuń