środa, 18 listopada 2015

WĘDZONE BAKŁAŻANY Z BULGUREM, ZAATAREM i MIĘTĄ

Będąc na zakupach w moim ulubionym centrum handlowym w Warszawie, za każdym razem zahaczam tam o stoisko z arabskimi produktami. Zawsze wyposażam się w zapas dużych, zielonych oliwek nadziewanych migdałami i czosnkiem oraz tureckich przypraw - zaataru, kuminu, sumaku (...) 
No i ostatnio zachciało mi się pieczonych bakłażanów o wędzonym aromacie. Bardzo mi się ich zachciało!



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 1 duży bakłażan
- 100g bulguru
- 1/2 owoca granatu
- 1 grillowana papryka
- garść listków świeżej mięty pieprzowej
- garść orzechów nerkowca 
- garść łuskanych pistacji
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka zaataru
- 2 łyżki tahiny
- oliwa z oliwek 
- sól morska 
- świeżo mielony, czarny pieprz









Piekarnik nagrzej do 200C. Bulgur wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:1.5. Doprowadź wszystko do wrzenia a następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek i powoli gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw pod przykryciem na około 10-15minut. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z niego środek. Teraz każdą połówkę polej oliwą z oliwek, posyp wędzoną papryką, zaatarem oraz solą i pieprzem. Wsmaruj w niego wszystkie przyprawy i wstaw do piekarnika na około 10 minut. W tym czasie do ugotowanego bulguru dodaj granulki z granatu, pokrojoną w kostkę grillowaną paprykę, posiekaną miętę, orzechy nerkowca, pistacje oraz oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Farsz powinien być delikatny z wyczuwalnym zapachem mięty, słodyczą granatu i chrupiącymi orzechami. Teraz wyjmij bakłażany z piekarnika i wypełnij je doprawionym bulgurem. Polej jeszcze wszystko z wierzchu tahiną i podawaj!
Rewelacyjnie smakują z arabskimi chlebkami, hummusem, zielonymi oliwkami z migdałami lub czosnkiem i marynowaną cebulką...

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz