sobota, 21 listopada 2015

TAJSKIE WRAPY Z PIKANTNYM TOFU, SOSEM ARACHIDOWYM i MANGO

Kuchnia wegetariańko-wegańska ostatnio coraz śmielej do mnie przemawia. Kiedyś straszliwie broniłem się przed tego typu odżywianiem. Wrapy w tym wydaniu są rewelacyjne. Pikantne tofu, orzeszkowy sos, słodkie mango, chrupiące warzywa... Nie mam pytań! 


SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

wrapy:

- 2x pełnoziarniste tortille

pikantne tofu:
- 1x opakowanie naturalnego tofu
- 1x mała papryczka chili 
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego 
- 2x łyżki oleju sezamowego 
- 1cm kawałek świeżego imbiru

sos arachidowy:
- 500g niesolonych orzeszków ziemnych
- sok z 1/2x limonki
- 1x łyżka brązowego cukru
- 2x łyżki jasnego sosu sojowego
- 1x łyżka sosu hoisin 
- 1x ząbek czosnku 

chrupiąca sałatka:
- 1/4x czerwonej kapusty
- 1x spora marchewka
- 1x dojrzałe mango
- garść listków kolendry
- 1/2x czerwonej papryki
- 1/2x żółtej papryki
- 1x zielony ogórek 
- garść miksu sałat

Przygotowania zacznij od zamarynowania tofu. W tym celu pokrój je na dość grube półplasterki i przełóż do miski. Zalej sosem sojowym i olejem sezamowym oraz na drobnej tarce zetrzyj do środka papryczkę chili i imbir. Wstaw do lodówki przynajmniej na 30-45min. 
W tym czasie zajmij się robieniem orzeszkowego sosu. Orzeszki ziemne lekko podpraż na suchej patelni i przełóż do robota kuchennego. Zacznij miksować aż powstanie z nich domowe masło orzechowe. Chwilkę to potrwa więc uzbrój się w cierpliwość. Kiedy zrobisz już masło dodaj do niego sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, śliwkowy sos hoisin i cukier. Ponownie wszystko zmiksuj, aby składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Przełóż sos do miseczki i odstaw na bok. 
Teraz posiekaj w słupki wszystkie warzywa i obrane ze skórki mango. 
Podgrzane placki posmaruj arachidowym sosem, rozłóż na nich chrupiącą sałatkę, marynowane tofu i posyp z wierzchu listkami kolendry. Zawiń wszystko i ponownie podgrzej. Najlepiej użyć w tym celu zgrzewacza do kanapek. Przekrój na pół i podawaj z dodatkową porcją sosu i sałatki. 

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz