czwartek, 19 listopada 2015

SPAGHETTI Z CZARNEJ SOI

Pamiętam moje pozytywne zaskoczenie kiedy otworzyłem przesyłkę od kuriera z tym właśnie makaronem. WOW! Pewnie spaghetti barwione atramentem kałamarnicy, pomyślałem. Ale nie... To jest spaghetti z czarnej odmiany soi. Oryginalny w smaku z dużą zawartością białka, po prostu idealny dla wegan i wegetarian. Przepis jest tak prosty, że przygotować je może nawet Twoje dziecko! 



PRZEPIS NA 2 PORCJE:

- 1 opakowanie spaghetti z czarnej soi (polecam od firmy "Diet-Food.pl")
- oliwa z oliwek
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- sól morska
- mała garść pestek dyni
- odrobina soku z cytryny

dodatkowo:
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
(opcjonalnie)
 










Przepis ten jest w zasadzie tak prosty, że aż dziwnie rospisywać tutaj szczegółowe instrukcje. Zaskoczeniem będzie jednak smak tego rewelacyjnego moim zdaniem makaronu. Lekko słodki o ciekawej strukturze.
A więc w dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie pokrój pomidory w drobną kostkę, a bazylię z grubsza porwij. Pestki dyni delikatnie podpraż na suchej patelnii i przesyp do miseczki. Teraz już możesz składać wszystko w jedno danie. Makaron odlej i jeszcze gorący przełóż z powrotem do garnka. Polej dość sporą ilością oliwy, wciśnij odrobinę soku z cytryny, wciśnij czosnek, dodaj świeże pomidory, większość pestek dyni i bazylii. Wymieszaj wszystko i przełóż do misek. Posyp jeszcze z wierzchu pozostałymi pestkami dyni i lisktami bazylii. Według uznania możesz również posypać wszystko płatkami drożdżowymi, które mają przyjemny, lekko piwny i serowy smak. Przypominają trochę parmezan. Podawaj i nawijaj na widelec!

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz