niedziela, 22 listopada 2015

ORKISZOWO-ARACHIDOWE MUFFINY Z MASŁEM ORZECHOWYM, CYNAMONEM i RODZYNKAMI

Chyba każdy z nas czuje już atmosferę nadchodzących świąt... To chyba po części ze względu na to, że od początku Listopada we wszystkich sklepach można kupić już świąteczne dekoracje. Dzisiaj mam dla Was przepis na podwójnie maślano orzechowe babeczki. Świąteczne. Z cynamonem i rodzynkami. Wypełnione w środku masłem orzechowym. Z kolejną jego porcją na wierzchu. 


SKŁADNIKI NA 12 BABECZEK:

- 150g mąki orkiszowej
- 200g mąki pszennej
- 200ml mleka owsianego/sojowego lub zwykłego
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 kostki stopionego masła
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 200g brązowego cukru lub cukru kokosowego (polecam firmy Diet-Food.pl)
- spora garść rodzynek

dodatkowo:

- prawdziwe masło orzechowe
- garść niesolonych orzeszków ziemnych



Wszystkie składniki, pomijając orzeszki i masło orzechowe, dokładnie wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie. Ta druga opcja sprawdzi się, jeżeli planujesz poćwiczyć sobie przy okazji przedramię. Ciasto powinno być gęste, o konsystencji tego na pancake'sy. Następnie formę do muffinów wyłóż papilotkami i do każdej przełóż po płaskiej łyżce masy. Teraz nałóż na nią łyżeczkę masła orzechowego, posyp kilkoma orzeszkami i przykryj kolejną łyżką ciasta. Na wierzch dodaj jeszcze łyżeczkę masła orzechowego i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż muffinki pięknie wyrosną i apetycznie się zarumienią.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. ;-))) biorę jedną i uciekam ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, to masło orzechowe<3 Kupiłeś mnie :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń