wtorek, 17 listopada 2015

OWSIANKA Z DYNIĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ i TWAROGIEM

Obudziłem się z myślą, że skoro mamy sezon na dynię, to muszę zrobić jakąś wersję owsianki z jej dodatkiem. Tak jak przy robieniu owsianki z cukinią, po prostu starłem ją do gotującej się wody. Ale... pozwoliłem sobie puścić wodzy fantazji jeżeli chodzi o dodatki. To śniadanie idealnie nadające się przed wyjściem w ciężką wyprawę po górskich szlakach, przed długim i morderczym treningiem albo po maratonie. Albo... jeżeli po prostu mamy ochotę na super smaczne i energetyczne szaleństwo. No bo tylko spójrzcie. Nie ma tutaj chudych jogurtów, białego sera 0% tłuszczu, słodzików i innych FIT substytutów. Nie tym razem. Tym razem czas na tłusty twaróg, kwaśną śmietanę, masło orzechowe, prażone orzechy i polewę czekoladową.



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 150g błyskawicznych płatków owsianych
- 1/4 małej dyni
- 3 łyżki cukru kokosowego (polecam firmy "Diet-Food.pl")
- 2 łyżki prawdziwego masła orzechowego
- ~350ml wody
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao (polecam firmy "Diet-Food.pl")
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100g tłustego twarogu
- spora garść granoli gryczanej











Do sporego garnka wlej wodę, dodaj do niej startą na grubej tarce dynię, szczyptę soli i cukier kokosowy. Doprowadź do wrzenia i cały czas mieszając wsyp do niego płatki owsiane. Owsianka powinna być kremowa także podczas dosypywania koryguj ich ilość, ewentualnie dolewając odrobinę wody. Spróbuj i dopraw ewentualnie do smaku cukrem kokosowym.
W małej miseczce wymieszaj kakao z ciepłą wodą. Powinna powstać gęsta, esencjonalna polewa, która swoim smakiem idealnie połączy się ze słodką owsianką, słodką i chrupiącą granolą i kwaskową śmietaną. Teraz przełóż owsiankę do misek i w każdej porcji zrób małe zagłębienie. Do dołka wsyp granolę, wszystko posyp twarogiem, dodaj po łyżce masła orzechowego (możesz dodać je również do owsianki i wymieszać wszystko jeszcze w garnku), łyżkę śmietany i polej całość polewą czekoladową.
To jest dopiero owsiankowa rozpusta!

SMACZNEGO!

1 komentarz: