środa, 18 listopada 2015

CHRUPIĄCY DORSZ W KOKOSOWYM PANKO Z SAŁATKĄ Z JARMUŻU i BATATÓW

Od jakiegoś czasu chodziło za mną zjedzenie na prawdę chrupiącej ryby. Przypomniał mi się smak jedzonych kiedyś dość często, smażonych w złotej panierce filetów z dorsza w sklepie rybnym, który mieliśmy pod domem... Pamiętam jak dziś, że zawsze po przedszkolu szedłem tam z babcią i przy okazji kupowania ryb do domu, braliśmy smażonego na poczekaniu dorsza z kajzerą. Jedząc go na stojąco z plastikowego, rozchwianego talerzyka. Równie mizernymi sztućcami, które zawsze kruszyły się pod naciskiem. Ale ten smak... Jejku - to było genialne! 
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
chrupiący dorsz:
- 500g filetów z dorsza bez skóry 
- sól morska
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1 płaska łyżka mielonego, suszonego czosnku w proszku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
- 2 ekologiczne jajka od kur z wolnego wybiegu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- mąka kokosowa 
- panko 
- 2 łyżki bułki tartej
- olej kokosowy do smażenia

sałatka z jarmużu i batatów:
- 500g jarmużu
- 1 duży słodki ziemniak
- 1 zielona cukinia
- garść nasion słonecznika
- garść pestek dyni
- 2 łyżki maku
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy                                        - 2 łyżki oleju arganowego (polecam firmy "Diet-Food.pl")                                                                       - sól morska                                                                               dodatkowo:
- słodko-ostry sos śliwkowy


Dorsza pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i wędzoną papryką. Delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę. W miesce rozmąć jajka z odrobiną wody. Na jednym, dużym arkuszu papieru śniadaniowego rozsyp mąkę kokosową. Na drugim połącz panko z wiórkami kokosowymi i bułką tartą. Teraz panieruj rybkę zaczynąjąc od obtoczenia jej w mące kokosowej. Następnie umocz w jajku a na końcu w mieszance panko z kokosem. Smaż powoli na rozgrzanym oleju kokosowym.
Aby zrobić sałatkę pozbaw twardych łodyg liście jarmużu. Rozdrobnij je lekko i przerzuć do dużej miski. Teraz za pomocą tarki o grubych oczkach zetrzyj wzdłuż, obrane słodkie ziemniaki i cukinię. Dodaj do jarmużu i połącz z sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, olejem rzepakowym i olejem arganowym. Wymieszaj i dopraw do smaku solą. Na samym końcu dosyp do sałatki podprażone lekko pestki dyni, słonecznika i mak. Wymieszaj i odstaw aby sałatka nabrała charakteru.
Podawaj wszystko razem, polane słodko-ostrym sosem śliwkowym! 

SMACZNEGO! 

1 komentarz: