czwartek, 19 listopada 2015

SAŁATA RZYMSKA Z NORI, RZEPĄ i MELONEM

Dzisiaj rano wstałem z myślą, że trochę japońskiego w mojej kuchni nigdy nie zaszkodzi... Szczególnie pod postacią takiej sałatki, bo śniły mi się pięknie żółte melony. Kuchnia japońska jest zdrowa, lekko strawna i bardzo smaczna, także nie żałujmy jej sobie!



SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:

sałatka:

- 2x małe sałaty rzymskie
- garść rukoli
- 1x dojrzałe awokado (najlepiej odmiany hass)
- 1x podłużna, biała rzepa
- 2x młode marchewki
- 2x arkusze alg nori
- 1/2x dojrzałego, żółtego melona
- spora garść prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
- garść listków kolendry

dressing:
- sok z 1x pomarańczy
- sok z 1/2x cytryny
- sól morska
- 1/2x łyżeczki wasabi
- delikatna oliwa z oliwek 





Sałaty pokrój na 1cm paski, dobrze opłucz i wysucz. Przełóż do dużej miski i wrzuć do niej garść rukoli. Teraz za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój marchewki w podłużne wstążki. Rzepę obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Algi nori pokrusz na większe fragmenty a awokado obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Wszystkie składniki dodaj do sałat i wrzuć do środka również podprażone, ale niesolone orzeszki ziemne i większość listków kolendry.
W małej miseczce wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, wasabi i oliwę. Powinien z tego powstać dość gęsty dressing o wyraźnym, słodko-kwaśnym smaku z wyczuwalną nutką pikantnego wasabi. Dopraw do smaku solą, polej nim sałaty i delikatnie wymieszaj. Przełóż sałatkę do misek i posyp z wierzchu jeszcze pozostałą kolendrą. Podawaj samą w sobie lub do grillowanej białej ryby lub dużego talerza sashimi.

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz