niedziela, 22 listopada 2015

DOMOWE PŁATKI DO MLEKA "PASZKOminis"

Ostatnimi dniami ogarnęło mnie prawdziwe szaleństwo na tworzenie własnych płatków do mleka. Uwielbiam to! 
Dzisiaj mam dla Was przepis na własnoręcznie robione płatki cynamonowe. Są świetne. Lekkie, pachnące cynamonem i... ZDROWE! Z mieszanki mąki ryżowej i orkiszowej. Z cukrem kokosowym lub brązowym. Czy może być lepsza wersja? 



SKŁADNIKI NA SPORY ZAPAS: 

- 150g mąki ryżowej 
- 100g mąki orkiszowej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 czubata łyżeczka cynamonu 
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 100g cukru kokosowego/brązowego lub miodu 
- szczypta soli 
- ~7 łyżek wody 

Składniki wymieszaj na gładką kulkę ciasta (będzie miękka, ostrzegam). Następnie posyp ją dość sporą ilością mąki i cienko rozwałkuj. Placek pokrój teraz na długie paski a każdy pasek na kwadraciki. Następnie połóż je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp jeszcze odrobiną cynamonu (i jeżeli chcesz też cukru) i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika na ~4-5min. Powinny ładnie się przyrumienić. PAMIĘTAJ JEDNAK ABY NIE PIEC ICH ZBYT DŁUGO. 

Jedz z mlekiem, jogurtem, chrup same...


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. A mozna zmiejszyc ilosc cukru , ile wychodzi z przpisu 400 g? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń