środa, 18 listopada 2015

KASZA GRYCZANA Z PIECZARKAMI, KMINKIEM, JABŁKIEM i JARMUŻEM

Jedzmy kasze! Takie hasło od dłuższego czasu pojawia się w artykułach, gazetach i książkach o zdrowym jedzeniu. I bardzo słusznie. Wszystkie kasze są bardzo wartościowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Nie muszę chyba tego pisać, bo każdy doskonale o tym wie. Mamy ich szeroki wybór praktycznie w każdym sklepie i na każdym bazarku a jedyny problem, który może "blokować" nas przed ich jedzeniem tkwi w braku chęci gotowania lub braku umiejętnośći właściwego ugotowania kaszy. Generalna zasada brzmi: 1 część kaszy na 1.5 części wody. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy, zmniejszamy płomień i powoli gotujemy aż kasza wchłonie wodę. Później gasimy kuchenkę i odstawiamy przykryty garnek z kaszą na 15min. KONIEC!




SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 160g kaszy gryczanej (może być niepalona)
- garść rozdrobnionego jarmużu
- 1 duże jabłko (np. alwa lub champion)
- 1 duża, czerwona cebula
- 4 duże pieczarki
- 1/2 kartonika przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
- sól morska
- 1 płaska łyżka kminku
- świeżo mielony, czarny pieprz


Kaszę gryczaną ugotuj tak jak opisałem to na początku tego przepisu. Wsyp ją do garnka, zalej wodą w proporcji 1:1.5, dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, zmniejsz płomień i gotuj powoli aż kasza wchłonie wodę. Następnie wyłącz kuchenkę i odstaw kaszę na 15min. W tym czasie na sporą patelnię wlej kilka łyżek oleju rzepakowego i wrzuć (jeszcze na zimną) pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę, posiekany czosnek, drobno posiekany imbir i jeżeli chcesz wzmocnić smak drobno posiekane chili. Zacznij powoli smażyć aż wszystko delikatnie się przyrumieni. Następnie dodaj kminek i pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki. Dopraw do smaku solą i smaż aż pieczarki zmiękną. Teraz wrzuć na patelnię garść rozdrobnionych liści jarmużu, wymieszaj i podsmażaj wszystko aż jarmuż zrobi się miękki. Po tym czasie dolej na patelnię przecier pomidorowy i zetrzyj na grubej tarce jabłko. Wsyp do wszystkiego ugotowaną wcześniej kaszę, dobrze wymieszaj i podawaj!

SMACZNEGO! 

2 komentarze: